Säästövinkit vuodelle 2019

Ihmisillä on säästämiseen hyvin erilaisia suhteita – jollakin on rakkaussuhde, jossa säästäminen tuottaa yllättävän suurta nautintoa, toisilla taas vihasuhde, jossa säästäminen on pakkopullaa, ja säästämään saattaa joutua vaikka vain siitä syystä, että puoliso sattuu olemaan tarkan markan ihminen. Tai ehkä joku on pakkoavioliitossa säästämisen kanssa, sillä hän on onnistunut jo pidemmän aikaa elämään yli varojensa, ja muuta mahdollisuutta ei juurikaan ole, kuin nipistää joka asiassa.

Oli tilanteesi mikä näistä tahansa, tässä on sinulle monta oikeasti erinomaista ja toimivaa säästövinkkiä. Sentti on miljoonan alku – ja onhan se totta – vaikka säästämisellä en miljonääriksi lähtisi yrittämään.

Säästäminen kotona

Mitä enemmän viihdyt kotona, sitä enemmän luultavasti säästät – kokkailet kotona, juot aamukahvit kotona ja vältyt useilta shoppailuhoukutuksilta, kun et ole kaupungilla pyörimässä. Mutta kuka sitä haluaa neljän seinän sisällä joka päivä nököttää, joten en suosittele poteroitumista sängyn alle tonnikalapurkkien kera. Kotona hengailukin saattaa houkuttaa tuhlailun tielle, kuten nettishoppailuun, leffojen tilailuun tai pizzan kotiinkuljetuspalvelun hyödyntämiseen.

1. Pidä jääkaappi sopivan notkuvana ruuasta

Mikään ei ole ikävämpää kuin tyhjyyttään ammottava jääkaappi. Vatsa kurnii, haaveilet muutamasta voikkuleivästä, mutta jääkaapin ovessa nököttää vain yksinäinen ketsuppipurkki. Tässä kohtaa alakerran take-away taikkuravintola alkaa houkuttamaan kummasti. Huolehdi siis että jääkaapistasi löytyy aina ruokaa, ja osta kauppareissulla kerralla enemmän, niin säästyt jokapäiväiseltä kauppareissulta.

2. Tee ruokaa kerralla enemmän 

Kun ryhdyt kokkailemaan, kannattaa kerralla tehdä isompi satsi, ainakin tulevalle kolmelle päivälle. Syömiseen kotona on paljon matalampi kynnys, kun nälän iskiessä riittää valmiin ruoan lämmitys mikrossa tai pannulla.

3. Sisusta kotisi kierrätystavaroilla

Kotiin ei tarvitse aina ostaa uusinta IKEAA tai kalleinta designkalustetta. Kannattaa kierrellä kirpputoreja tai selata lähes pohjatonta Tori.fi -palvelua, josta voit löytää paljon laadukasta sistustustavaraa, kuten kalusteita, mattoja, lamppuja, verhoja ja astioita todella halvalla. Persoonallisia ja kauniita kalusteita voit myös tehdä itse, kaunis sänky, sohva tai pöytä valmistuu kätevästi EUR-lavoista, hyllyt omppulaatikoista ja jos harkoilla sisustaminen on sun juttu, saa myös niistä kokoiltua persoonallisia hyllyjä, tasoja ja pöytiä.

4. Lainaa kirjaston kirjoja ja lue ilmaiseksi

Kodin viihdekeskus saattaa koostua Netflixistä, HBO:sta, tietokonepeleistä, pelikonsoleista, kotiin kannetuista tilauslehdistä tai oman kirjahyllyn lempikirjoista. Sen sijaan että käyttäisit näitä kaikkia maksullisia palveluita tai ostaisit kotiin omia kirjoja tai kalliita laitteita, voit lainata kirjastosta joka kuukausi yhden uuden kirjan ja viettää rentoa iltaa kirjan parissa. Kirjan lukeminen old school tyyliin on niin paljon parempi juttu aivoille, kuin TV-ruudun tai läppärin tuijottaminen

Säästäminen ruokaostoksilla

Se että löydät itsesi ruokakaupasta ravintolan sijaan, on jo säästämisen kannalta hyvä juttu. Ruokaostoksillakin voit kuitenkin säästää tai tuhlata, ja pahimmillaan todeta, että sushibuffa olisi tullut itse asiassa havemmaksi.

1. Suosi edullisia ruokaketjuja ja merkkejä

Edullisia ostoksia teet Lidlissä ja Prismassa. Suosi kauppojen omia merkkejä kuten Rainbow ja Eldorado.

2. Vertaile kilohintoja

Älä tuijota hintaa jota tuote maksaa, vaan tsekkaa kilohinta, niin löydät edullisimman tuotteen.

3. Tsekkaa tuotteen viimeinen voimassaoloaika

Säästyt hävikiltä!

4.Kierrä kauppojen salaattibuffat kaukaa ja tee itse

Myös kaupoissa voi lähteä lapasesta, jos eksyt salaatti- ja jälkkäribuffaan, valmissalaatti- tai annostiskille tai paistopisteen leipäkoreille.

5. Osta laadukasta kahvia

Jos olet kahvikissa, kannattaa panostaa laadukkaasen kahviin, niin ei tule houkutus lähteä lattelle kahviloihin, kun kotonakin saa hyvän kupposen keitettyä.

6. Osta enemmän ja pistä pakkaseen

Jos löydät hyviä alennuksia, kannattaa ostaa kerralla enemmän ja pakastaa, jos tuote on siihen soveltuva.

7. Mene ruokakauppaan kylläisenä

Näin vältyt heräteostoksilta, herkuilta, eineksiltä ja muilta lohturuuilta, jotka yleensä tulevat kalliimmiksi.

8. Mene metsään

Ruokakauppojen marjat ja sienet ovat melko kalliita. Lähde luontoon kesäisin ja syksyisin ja poimi pakastimeen sienet ja marjat – ilmaiseksi.

9. Osta tarjousten mukaan

Jos sinulle ei ole niin väliksi syötkö tänään banskua vai omenaa, kukkakaalia vai parsakaalia, kalaa vai kanaa, tee ruokaostokset tarjousten mukaan ja mukaan tarttuu edullisempia tuotteita.

Säästäminen vaatteissa

Shoppailu on monelle mukavaa ajanvietettä ja shoppailulla saatetaan hakea apua hetkelliseen tylsistymiseen tai palkita itseä raskaan työviikon jälkeen. Joillekin muoti ja trendien seuraaminen on tärkeää ja helposti tartutaan kuumiin muotiuutuuksiin, mutta loppujen lopuksi vaatekappale jää vain yhteen käyttökertaan tai hintalapun kanssa vaatekaapin perukoille.

1. Kiertele kirppiksiä

Kiertele eri kirppiksiä ja löydät nopeasti ne mestat, joissa liikkuu sinun mielestä hyvää ja sinun tyyliisi sopivaa vaatekappaletta. Nettikirppikset ovat myös loistava paikka tehdä todella edulisia löytöjä

2. Lainaa tai osta kaverilta

Jos sinulla on ystävä, jonka tyylistä tykkäät, pyydä häneltä lainaksi mekkoa, takkia, laukkua tai hametta. Aina ei kannata ostaa omaa, jos tarvetta asulle on vain yhdeksi päiväksi, esim. juhliin tai festareille. Nykyään myös kotikirppikset ovat suosittuja, joihin kutsutaan ystäviä penkomaan omaa vaatekaappia ja tekemään löytöjä. Tämä on loistava tapa kierrättää vaatteita ja on erityisen mukavaa auttaa ystävää.

3. Osta laatua

Alan ei kannata ostaa 25 euron kesäkenkiä, jos ne kestävät juuri ja juuri Suomen kesän yli. Panosta laatuun, ja kengät kestävät useamman vuoden

4. Osta ajattomia perusvaatteita

Muoti-ilmiöt, trendit ja erikoisuudet saattavat houkuttaa ja helposti tulee käsittämätön tarve ostaa se sinapinvärinen villapaita tai kuviolliset legginsit, jotka ovat muodissa ja niitä löytyy jokaisen vaateliikkeen muotinukkejen päältä. Vuoden kuluttua kuitenkin huomaat, että vaate ei enää näytäkään kivalta, sillä nyt muodissa on armeijan vihreän värinen villpaita ja yksiväriset legginsit. Kannattaa hankkia kaappiin laadukkaita ja ajattomia vaatteita, kuten valkoisia, harmaita ja mustia t-paitoja/kauluspaitoja, sinisiä farkkuja ja tennareita.

Säästäminen reissatessa

Tiedän monia ihmisiä, jotka tykkäävät säästää ja he pihistelevät esimerkiksi ruokaostoksissa tai tekevät tunnellisesti joka päivä eväät töihin. Mutta sitten, kun kyseessä on reissaaminen, lentolippuihin ja hotelleihin syydettyjä rahoja ei lasketa – ja itse tehtyjen eväiden ansiosta säästetyt muutamat kympit hujahtavat hetkessä lomareissuun.

Jos rakastat reissaamista, et ole siitä valmis tinkimään. Tässä kuitenkin hyvät säästövinkit reissureijoille ja reissureetoille.

1.Vertaa lennot ja hotellit

Tämän kaikki varmasti tekevätkin ja harvoin siirrytään suoraan hotellin tai lentoyhtiön omille sivuille. Jos olet valmis tinkimään lentoajassa ja välilaskut eivät sinua haittaa, voit säästää useampia satasia lennoissa.

2. Yövy hostelleissa, Airbnb ja couchsurffaa

Hostellit ja Airbnb tulevat usein edullisemmaksi kuin hotellit – ja ovat sitäpaitsi paljon persoonallisempia kuin hotellihuoneet. Couchsurfataanko vielä? Tämä on kuitenkin täysin ilmainen tapa majoittua paikallisen luona.

3. Kulje julkisilla tai kävellen

Lentokentältä ei tarvitse ottaa taksia. Ja jos julkinen liikenne on kohteessa toimiva, niin miksi ihmeessä suhailla taksilla paikasta toiseen? Maailma näyttää erilaiselta paikallisbussin ikkunasta kuin taksin ikkunasta. Jos rakastat kokea elämää paikalliseen tyyliin, pääset reissaamaan huomattavasti edullisemmin.

4. Kokkaile itse

Jos kokkailu tulee kohdepaikassa edullisemmaksi, niin miksei ostaa aamupala- ja illallistarpeet hostellille tai Airbnb-asuntoon. Monissa hostelleissa on toimiva keittiö, jossa voi kokkailla, jos ei joka ateriaa, niin ainakin yhden aterian päivässä ja säästää.

5. Tee ilmaisia asioita

Jokaisessa maassa ja kaupungissa löytyy pilvin pimein tekemistä, joka ei maksa mitään. Kaupungilla kävely, auringonlaskun ihastelu, rannalla löhöily ja paikallisten kanssa höpöttely ei maksa mitään.

6. Tee juttuja omatoimisesti

Aina et tarvitse opasta tai matkatoimistoa järjestämään päiväretkeä tai kaupunkikierrosta. Itse rakastan selvittää asioita itse ja tehdä juttuja omatoimisesti. Tämän etuna on myös se että voit tehdä omaan tahtiin ja muokata päivästäsi juuri sellaisen kuin haluat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YOUR COMMENT